top of page

Bespreking: Las Vegas - Mystère

25 jaar. Dat is hoe lang Mystère van Cirque du Soleil al te zien is in Las Vegas. Anno 1993 was het nog niet te voorspellen hoezeer het ‘circusgezelschap’ Las Vegas zou inpalmen, want op het moment dat we dit schrijven, speelt Vegas gaststad voor maar liefst 8 verschillende shows van Cirque. Wij gingen voor een tweede keer kijken naar de voorstelling en zagen dat er nog niet zo gek veel veranderd was… en gelukkig maar!


Klik op de foto om het volledige artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


Voor de show


Zoals dat in Vegas wel eens vaker het geval is, moet je om naar de show te kunnen gaan doorheen het casino van het hotel waar het theater gelegen is. Dat is in het geval van Mystère het Treasure Island. Net als vele andere oudere hotels op de Strip, riskeert het Treasure Island om binnenkort tot vergane glorie te worden gerekend. Een van de twee bemanningen die het ooit aan de kant van Las Vegas Boulevard met elkaar uitvochten, moest jarenlang plaats ruilen voor de danseressen annex playbackende ‘zangeressen’ van Sirens, maar tegenwoordig is ook die gratis show ter ziele gegaan en liggen de dwarsgetuigde schepen er ietwat desolaat bij.


Ook de tapijten en het decor van Treasure Island doen meer denken aan de ‘Sin City’ van enkele decennia geleden en niet aan de stijlvolle, moderne architectuur van nieuwere hotels als het Aria of de Mandarin Oriental, maar eenmaal de giftshop van Mystère voorbij en de prachtige theaterzaal in, maal je daar al lang niet meer om.

De zaal hoort bij de kleinere van de theaters die voorbehouden zijn aan Cirque du Soleil, maar dat zorgt voor een behoorlijk gezellige sfeer en meer interactie met het publiek. Geen enkel zitje heeft een defect, alles is tiptop in orde en het hele decor ziet er fantastisch uit, ook wanneer er nog niemand op het podium staat. Dat is ook logisch, want het was de eerste zaal die, op voorspraak van Steve Wynn, volledig op maat van de show werd gebouwd.

Wie graag een kans maakt om zelf betrokken te geraken bij de show, neemt best zitjes van categorie 1. Op die plaatsen hangen de acrobaten soms wel boven de hoofden van het publiek in de lucht, wat niet ideaal is voor toeschouwers met nekproblemen. Die kiezen beter voor de plaatsen in categorie 2, van waaruit je alle hoeken van de voorstelling uitstekend kunt zien.


Overigens raden we ten stelligste aan om vijftien minuutjes te vroeg aan te komen. Dat kwartiertje wordt immers erg goed benut om het publiek op te warmen met een erg leuke komische act. De oudere man/clown die iedereen in de juiste sfeer moet brengen, is écht grappig en duikt ook later – tijdens de show zelf – nog een paar keer op.





De show


65 topentertainers in een regie van Guy Laliberté (ooit straatartiest, maar dankzij het fortuin dat hij sinds de oprichting in 1984 met Cirque du Soleil verdiende in de top 500 van rijkste mensen ter wereld) en Franco Dragone, dan weet je wel waar je jezelf aan kunt verwachten: een wervelende show vol prachtige choreografie en adembenemende acrobatie, in het geval van Mystère opgehangen aan de reis van een baby doorheen een fantastieke droomwereld die in het teken staat van de eerste levensstadia.


De baby wordt gespeeld door een zwaarlijvige acteur, die het jongetje met verve weergeeft. Het kindje wordt geconfronteerd met een soort circusdirecteur en figuren van allerlei pluimage – een woord dat voor een keer letterlijk mag geïnterpreteerd worden.


Voor een van de eerste acts worden al meteen de taikodrums bovengehaald. De grootste daarvan – de ōdaiko – meet maar liefst 1,8 meter in diameter en 4,6 meter in lengte. Leuk weetje: ze is zo groot en zwaar dat ze niet meer uit het theater kan verwijderd worden zonder iets af te breken.




Andere acts: gymnasten die zo behendig tekeer gaan op de Chinese palen dat het lijkt alsof de zwaartekracht niet bestaat; acrobaten die halsbrekende toeren uithalen op de trampolines, trapezes, bungeetouwen en Koreaanse planken; een kubus die in de lucht wordt opgehangen en vervolgens als belangrijkste stuk op de set dient voor de vertolkers; en een dame die zich sierlijk op en neer een aan het plafond hangend doek beweegt. Tussendoor tilt, draait, zakt en stijgt het podium voortdurend zonder enige onderbreking, waardoor de acts naadloos in elkaar overvloeien.


Hoe indrukwekkend ook, het zijn niet de menselijke vogels, de trapezeartiesten of de aan metalen palen hangende acrobaten die het meeste indruk maken, maar wel 2 mannen die elkaars handen en lichamen gebruiken om de meest onmenselijke stunts uit te voeren… al zal iedereen na de 90 minuten die Mystère doet wel een eigen voorkeur hebben. Een ding is zeker: ook na 25 jaar blijft Mystère een uitzonderlijke show, die je zeker eens moet gezien hebben. Met dank aan Cirque du Soleil.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page